rozprawki przy stole...

Irena Świerżyńska

tak - jakby

za krótka miara

tak jakby za dużo pychy

 

tak  jakby  - przycięte zwoje

czy  -  snopek  przysłonił rozsądek

 

a - może  - wiatr nadmuchał balony

 

na tacy podano  - to coś 

migają ziarna i sos

 

i basta - poniżej pasa

 

tu - gość  - pomylił półmiski

czy grzędy przestawił w półmroku

 

tak jakby - gadka i szmatka

atrybut radości w tym gronie

 

i nisko

niżej i niżej

 

ot - co

i cała rozprawka przy stole...

 

 

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 1 głos
Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 19 maja 2024
anonim