*** (bukiet kwiatów polnych CMXLVIII)
(opuścić ziemię i każdą myślą)
ale co fakty
co rzeczywistość
mówią nieskromnie codziennie magią
że słowo stwórcze jak płomień zgasły
jest życiem żywym i nie fantazją
zachętą wierzeń że moc impresji
hen się zabawi
po resztki śmierci
bo czas najwyższy
któż wątpi w słowa
choć błazen wiele wychowa świadków
i krzyż jak przykład resztkę wychwali
niczym by skąpił zadatków tyle
jako po resztki za jednym świadkiem
co? - ale spytać
świat w ciszy zgarnie?
28 maja, 2024
Edouard-Léon Cortès (French, 1882-1969)
Notre Dame de Paris Vue du quai Saint Michel
signed 'EDOUARD CORTÈS.' (lower left)
oil on canvas
13 x 18 in. (33 x 45.7 cm.)
Painted in 1947.
Andrzej Feret - *** (bukiet kwiatów polnych CMXLVIII) (opuścić... | Facebook