Literatura

Europejska inwokacja (wiersz)

Jakub Adamek

O, Europo! Tyś niegdyś była jak ogród kwitnący,
Dziś widzę cię jak starca, co stoi milczący.
Gdzie twoja dawna chwała? Gdzie moc i potęga?
Dziś tylko cień przeszłości nad tobą się lęga.

 

Czyż nie widzisz, jak Chiny wzrastają w potędze?
Jak Ameryka kroczy w mocarskim rzędzie?
A ty, rozdarta wewnętrznie, wahasz się i zwlekasz,
Na zgodę między braćmi daremnie wciąż czekasz.


Twe mury, niegdyś twarde jak stal hartowana,
Dziś kruszą się jak glina, deszczem podmywana.
Twe sztandary, co dumnie powiewały w górze,
Dziś wiszą poszarpane przez historii burze.


Czy to los nieubłagany, czy własne twe winy
Przywiodły cię, Europo, na skraj tej ruiny?
Czyliż nie ma już dla ciebie nadziei ni ratunku?
Czy przepadniesz na zawsze w dziejowym podrzędku?


Lecz może jeszcze iskra w popiele się tli,
Może duch dawnej świetności znów się obudzi?
O, ludy Europy! Czas się obudzić,
By kontynent nasz znowu ku chwale wznosić!

 


niczego sobie 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 6 sierpnia 2024, 19:03
Prawdziwy - nieco nadmuchany- ale...
7 sierpnia 2024, 13:38
Trzeba zacząć od siebie. my, Polacy też różną chcemy Europę.
NO!
Arian
Arian 10 sierpnia 2024, 13:40
Źle ci w Europie?
Islamiści ryzykują życie , aby wejść do UE.
Niektórym Polakom pomieszało się w łbach.
przysłano: 6 sierpnia 2024 (historia)

Inne teksty autora

Do Natali S.
Jakub Adamek
Samotne Lasy
Jakub Adamek
Bez tytułu
Jakub Adamek
Krytyka
Jakub Adamek
Śmierć
Jakub Adamek
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca