to zależy kto gdzie siedzi...

Irena Świerżyńska

skąd ta siła

skąd ta wiara

skąd ten duch 

 

cud natury  -  niepojęte...

 

tu biologia z medycyną - jeszcze śpi

szuka szuka - tydzień dwa i dalej bajki

 

stop i szlaban - zakazane

świat domysłów tworzy lalki

 

od początku razy dwa

dwie komórki  -  potem cztery

 

dzieli dzieli i dalej mnoży

samo pisze

samo liczy 

 

moc tajemna - głębia wie i matka

czuje jak się kręci

 

co urośnie - poznasz sam...

 

niezbadana ludzka dola

wszędzie tylko są teorie

 

skąd  - te geny

nucą grają  -  piękno tworzą

 

najważniejsze - czy jest miłość

 

kto przy boku i jakie progi

gdzie drabina

 

bywa - bywa strome  schody

no i czasem - stój do nogi...

 

 

Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 14 sierpnia 2024
anonim