***(piosenki o miłości i poziomki XXVIII)
a jeśli w nocy wspomnisz
i ja nie przyjdę na pokoje
to nie mów wiele przyjaciółkom
i nie pisz w pamiętniku – moje
lepiej za światłem w czerń nie klęknij
i siostrze wołaj by odeszła
i mamie powiedz że przegnała
tego małego wśród snu księcia
i radość uknuj tylko sobie
na jezdni w chłodnym dźwięku ciszy
i porusz drzewem drewna słojem
i zasłonami wstrząśnij liśćmi
bo jeśli wojna to we dwoje
się przytul smutkiem zaczernieniem
i zdobądź strzelbę dla mej duszy
która jak strzeli to Bóg powie
16 sierpnia, 2024
Andrzej Feret
Otto Eerelman
1839-1926
Two horses pulling the plough, near Arnhem
watercolour on paper 47.6 x 69.6 cm, signed l.r. and painted ca. 1902-1907
Andrzej Feret - ***(piosenki o miłości i poziomki XXVIII) a jeśli... | Facebook