Na powierzchni gładkie śliskie
w środku mięśnie prążkowane
dwie komory - wspólna siła .
obok siebie prawa lewa
a - przedsionki wyżej leżą
zawsze
dwa.
Cztery kąty w jednym worku
tłoczą krew - gonią niosą byt i tlen
żar i ogień - też się zmieści
czasem
płynie płynie
tylko mokre i czerwone - iskry brak
ciepło - gdzieś
Ważny organ - zawsze pierwszy
i uczucia ma na straży
daje - zbiera zbiera - mnoży
potem dzieli
wciąż
promuje
kochaj, kochaj - tak prawdziwie
tęskni czasem - gdy bez ciepła samo bije...