Wieczna pamięć poległym bohaterom

Krzysztof Wesołowski

Byłem obok was i patrzyłem jak ofiarnie walczyliście

Jak w bunkrach broniliście się przed atakiem butnie

Ponad całym sercem o wolności i pokoju marzyliście

Jak przeklęty okupant znęcał się nad wami okrutnie

 

Wiem że długo cierpieliście w więziennej celi srodze

A los wasz był jak ten orzeł w koronie kajdanami skuty

Gdy oddani sojusznicy odwrócili się od was w drodze

A pokoleniowe ziemie wasze były jak płaszcz rozpruty

 

Dobrze wiem że modliliście się o dobre czasy do Boga

Żeby poratował was zesłaniem mile widzianej nadziei

Ponieważ taka była przed dalszą przyszłością trwoga

Dlatego też słuchaliście się słów każdego z kaznodziei

 

Również wiem że dużo złego w życiu doświadczyliście

Wiem to pomimo tego że żyje tutaj na świecie niewiele

Jak każdy dzień i każdą nieprzespaną noc spędziliście

Wiem to bo Wy i Ja jesteśmy jednością w jednym ciele

 

Krzysztof Wesołowski
Krzysztof Wesołowski
Wiersz · 8 września 2024
anonim