Prawdziwy sens istnienia

Krzysztof Wesołowski

Jakiż to Kochanie byłby mój cały świat bez Ciebie

Taki niezbyt radosny a co najwyżej blady i ponury

Taki jak gdyby zabrakło gwiazd na nocnym niebie

Taki jak gdyby promieniste słońce zakryły chmury

 

Jakiż to Kochanie byłby mój cały świat bez Ciebie

Taki jak gdyby nagle wody ogarnęła trwała susza

Taki jak gdyby zagłodzony człowiek śnił o chlebie

Taki jak gdyby zbroję króla przebiła strzały kusza

 

Jakiż to Kochanie byłby mój cały świat bez Ciebie

Taki jak gdyby twórcze myśli zamroczyła senność  

Taki jak gdyby pyry nie wyrosły na płodnej glebie

Taki jak gdyby Polska znów utraciła suwerenność

 

Taki właśnie byłby mój cały dotychczasowy świat

Gdzie ekstremalne mrozy panowałyby wieczność

Gdzie na wiosnę nie zakwitłby żaden ładny kwiat

Gdzie samotność uznałbym za swoją konieczność…

 

Krzysztof Wesołowski
Krzysztof Wesołowski
Wiersz · 10 września 2024