Niepodlegli

Krzysztof Wesołowski

Kolejny raz samoloty naleciały tłoczną stolicę

Wszędzie słychać hałasy od dużego wybuchu

W przeraźliwych krzykach opustoszały ulice

- Odpowiednio przygotuj się do walki druhu !

 

Bo najechali z zachodu naszą ojczyznę szkopy

Chcą zarzucić nam na głowę sznur zawisłości

Identyczne zamiary mają wobec całej Europy

Chcą obrzydzić do rodzimych symboli miłości

 

A ze wschodu pośpiesznie maszerują kacapy

Wysłani aby siać terror pod rozkazem Stalina

Chcą na zawsze zabrać nam dorodne szkapy

Wokół stajni rozlega się pierwsza strzelanina 

 

Prędko weźcie do ręki broń rodowici żołnierze

Przegrupujmy nasze siły wzdłuż bystrej Wisły

Nikt nam macierzystych terenów nie odbierze

Nie pozwólmy aby wtórnie kajdany nas ścisły

 

Krzysztof Wesołowski
Krzysztof Wesołowski
Wiersz · 10 września 2024