Ad prisca Roma

Krzysztof Wesołowski

Zasadniczo jego preludium wywodziło się od wilczycy

To właśnie wtedy doszło do podłego bratobójstwa

I założenia pierwszej prowincji na apenińskiej górzycy

Osada rosła w siłę mimo ostatniego królobójstwa

 

Choć było i tak że jego ludność żyła w skrajnym ubóstwie 

Do reszty zapomnieli już co to znaczy monarchia 

Wzniecili srogi bunt i pokładali nadzieję w wielobóstwie 

Pomimo to przez niedługi okres trwała anarchia 

 

Bo wtedy jego ustrój zmienił się w powszechną republikę

Podczas której wybierani byli przez lud senatorzy

Byli oni wielce rozchwytywani przez tutejszą publikę

Równie podobnie jak wybitnie uzdolnieni aktorzy

 

Znów doszło do zmian ustroju tym razem w cesarstwo

Tam zaś odbywały się krwawe walki w Koloseum

A dodatkowo regularnie dopracowywano rzeźbiarstwo

Które osiągnęło w swoim okresie istne apogeum


Ponadto w ustroju formą rządów był pryncypat i dominat

W dominacie doszło do pierwszych granic podziału

W skutek tego incydentu dominował poczwórny nominat

Który nie nastałby bez Augustów i Cezarów udziału


Następnie jego cesarstwo zostało podzielone na dwa kraje

Jednym państwem władał cesarz w części wschodniej

Za wszelką cenę strzegł swoich obszernych terenów skraje

Zaś drugą frakcją rządził cesarz w części zachodniej


W międzyczasie toczono na jego terytorium dużo bojów

W których Ostrogoci odebrali ludowi dobra spadku

To jedna z wielu przyczyn kresu jego dalszych podbojów

I w konsekwencji doprowadziło to do jego upadku

 

 

Krzysztof Wesołowski
Krzysztof Wesołowski
Wiersz · 12 września 2024