Mój Ty najjaśniejszy szlachetny Panie !...
Mój Ty najjaśniejszy szlachetny Panie !
Tyś co rządzisz różnorodną zwierzyną i niezmiernymi oceanami
Tyś co ognisty zapał miłości rozprzestrzeniasz między nami
W Tobie wszyscy mamy świętości upodobanie !
Mój Ty najjaśniejszy szlachetny Panie !...
Mój Ty najjaśniejszy szlachetny Panie !
Tyś co w górę serca i rozsądku jesteś zawsze sprawiedliwy
Tyś co oddałeś jedynego syna by świat od grzechu był szczęśliwy
W Tobie wszyscy mamy wierności oddanie !
Mój Ty najjaśniejszy szlachetny Panie !...
Mój Ty najjaśniejszy szlachetny Panie !
Tyś co w niepojętych nam nieskazitelnych niebiosach błękicie
Głosisz bezkresne słowo – wskrzeszasz pośmiertnie w dobrobycie
W Tobie wszyscy mamy autorytetu kazanie !
Mój Ty najjaśniejszy szlachetny Panie !...
Mój Ty najjaśniejszy szlachetny Panie !
Tyś co prowadzisz jasną ścieżką synów marnotrawnych w okamgnieniu
Tyś co posłanych błogosławionych masz na każdego palca skinieniu
W Tobie wszyscy mamy uzdrowienie ducha stanie !
Mój Ty najjaśniejszy szlachetny Panie !...