Pamiętny dzień męstwa i chwały

Krzysztof Wesołowski

I

 

W zaiste uroczystym dniu jedenastego listopada 

Wszyscy bez wyjątku zawieszamy białoczerwone flagi 

Widać z okien balkonu jak równo maszeruje defilada

Na wielką cześć pozbycia się na stałe wojennej plagi

 

II 

 

Dziś przejrzyście prześwituje nam na czerwonym tle godło

Już dawno porzuciliśmy wszelkie smutki w głębokim dole 

Teraz twardo trzymamy się tego co nas do wolności wiodło

Karkołomnie udało się nam wywieść nieprzyjaciela w pole 

 

III

 

Nie złożyliśmy żadnej broni mimo stanowczego naporu

Do samego końca wierzyliśmy że opatrzność nam dopomoże

Dopóki przejawiamy w sobie odrobinę odwagi i honoru

Nigdy nie pozwolimy aby wróg założył nam na głowę obroże !

 

IV

 

Zatem radujmy się tymże wspaniałym dniem ponad miarę

Bo odzyskaliśmy z powrotem swoje ojczyste progi

Choćby na moment nie zwątpiliśmy w braterską wiarę

Pomimo trwającej wiele lat najkrwawszej trwogi

 

 

Krzysztof Wesołowski
Krzysztof Wesołowski
Wiersz · 13 września 2024