nic nie dzieje się bez powodu
wszystko ma swój sens
słońce wschodzi co dzień rano
rozjaśniając nocy mrok
nic nie dzieje się nadaremnie
wszystko ma swój cel
każdy uśmiech, każda łezka
jest życiowym logo
nic nie dzieje się mimowolnie
wszystko ma swój czas
co pochopne bezowocne
pozwól myślom dojrzeć
nic nie dzieje się samoczynnie
przędź sam losu nić
prostuj kręte drogi życia
odważnie, rozsądnie
cienie przeszłości uczą mądrości
postęp dojrzewa w blasku przyszłości
KK lubi bełkotliwe pseudometafory o niczym.