Rok 1863

Krzysztof Wesołowski

Nasza rodowita ziemia – nasza pokoleniowa rodzina
To właśnie dziś wybiła zrywu narodowego godzina 
Nasza ofiarna niezłomność – nasze pamiętne blizny
Krwią zdobyte ! – w imię pokoju i wolności ojczyzny  

 

Przygotować długie szable – rozstawić w polu armaty
Dać sygnał innym – tu nie ma już czasu na dylematy
Do boju rodacy ! – chwila moment mroźne powstanie 
Z dwugłowym czarnym orłem na wieczność rozstanie

 

 

Krzysztof Wesołowski
Krzysztof Wesołowski
Wiersz · 14 września 2024