Napoleon

Arian

Skończyliśmy baśniową rewolucję


Niemożliwa wolność na zawsze

Nie wykupi żadna ofiara

Wolności godni są bohaterowie

Zdobywają lub giną wciąż na barykadach


Wielu mami okruch wygranej

Jednym klitki, innym folwarki

Tym zwroty, tamtym stopnie degradacji

Wyrzutkom, wolna wola pod mostem


Historia nie będzie wesoła

Mądrości nie odgrywa się w teatrze


Prawo stanowi siła posiadania

Przymus tworzy nieludzki obowiązek


Szczęście toruje przypadek lub pożoga

Napoleon włada niepodzielnie

Kiedy zechce, bierze cudzy rewir

 

Arian
Arian
Wiersz · 16 września 2024
anonim