Szwedzki muślin

S. J. K.

Wszystko będzie dobrze

Tam w Szwecji ułożysz sobie życie

Tam w zimie będziesz miała

Fiordy między palcami

A renifery będą jadły ci z ręki

 

I jakoś to będzie

Bo jakoś to być musi

Wiem, poradzisz sobie wszystko

Hel zostawisz za sobą

Neon przed sobą rozpalisz

I wreszcie będzie ci bardziej szlachecko

Na tym marnym, rozmokłym lodowisku

 

Nowe ery, nowe floresy

Nowe arabeski, nowe ornamenty

Tylko chmury zawsze te same

I serce to samo ponad nimi

To szwedzkie serce pomiędzy śmiertelnymi

Jak fiordy lodowe i gofry cukrowe

 

I wiem, poradzisz sobie wszystko

I jakoś to będzie

I jakoś to być musi

Bo dłonie twe wciąż ciepły muślin

I gamy, i bety innych skojarzeń

S. J. K.
S. J. K.
Wiersz · 22 września 2024
anonim