Życie zawsze wyprostuje...

Irena Świerżyńska

Kiedy żar się z nieba leje

kropla cieszy, woda chłodzi - duszę koi

gdy jej mało  -  życie gaśnie

pusto sucho i po wiośnie

 

ale, ale  - z drugiej strony

dziś kołacze serce bose -  worek myśli

nosi w sobie.

 

Pomieszane  -  poszarpane z hukiem płynie

potok groźny - tu bez mety

szarą gorzką falę toczy

 

ratuj

dźwigaj  - trud bez miary

 

a - śpiewali...

 

Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 26 września 2024
anonim