Gdzieś się zgubiła wielka nauka - tu
za tym progiem - tylko czasami puka i stuka
papier - to papier
tu już nie łapie
tu - już nie działa
tu jedno lustro - zerka i zerka
a tam z drugiej strony - już poniewierka
cicha i skromna
zgasło marzenie
wstęga powiewa z napisem czarnym
cicho i ciszej
i...
nie tobie ziarno
możesz potupać w zagonie twardym
też jesteś ssakiem - szarym i marnym
tak było i jest
a wiedza - potem...