Virtuti Militari

Krzysztof Wesołowski

Unieście wysoko w górę ojczyste sztandary !

To już nastał ten wytrwale oczekiwany czas

W którym nie ujrzymy na oczy żadnej ofiary

Nasze wielkie poświęcenie nie poszło w las

 

Unieście wysoko w górę ojczyste sztandary !

Możecie bez obaw zasiać plony wzdłuż Odry

Pożegnajcie już świat który był jedynie szary

Bo zastąpił go blask pogodnego nieba modry

 

Unieście wysoko w górę ojczyste sztandary !

Nie będzie już płaczu nad krwawym świtem

Wrócą darzące się głębokim uczuciem pary

Nie będą już one zewsząd antycznym mitem

 

Unieście wysoko w górę ojczyste sztandary !

Nadeszła granica wielopokoleniowej udręki 

Nareszcie dosłyszane zostały modlitwy dary

Znów przywita nas tęcza w pobliżu Białołęki

 

Krzysztof Wesołowski
Krzysztof Wesołowski
Wiersz · 5 października 2024