Tu rośnie wiara...

Irena Świerżyńska

Odeszła fala lękiem podszyta

dziś matka tańczy i ono bryka

oko się budzi i już widzi wiosnę


pąk nutą pachnie

kolory wstawi - bąki i osy na polu zostawi

tam łan kołysze i kłos głowę chyli.


Tu - w tym ogrodzie dobro się ścieli

ciepło i dotyk z pyłkiem niedzieli

to takie geny i duch dobroci - ma tyle

siły wiary i lotu


przeskoczy - osłodzi chatę

ojca przygładzi i matkę przytuli

poznał te kroki - jak tańczyć trzeba


tu - nie ma ram

nie trzeba pazia dworu i dam.


Tron sam się tworzy - kwitnie bez smug - tyle

aż tyle i świat pełen róż


tu - nikt nie woła - dopomóż Bóg...


Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 13 października 2024
anonim