następny tydzień świat przetrwa bez Boga

Rafał Sulikowski

***

następny tydzień świat przetrwa bez Boga

On zasnął ze zmęczenie na łodzi Piotrowej

huczące fale rozbijają się o latarnię

ona już nie świeci - nie dała rady...

po tym wszystkim czym dzisiaj żyjemy

kamień nie zostanie na kamieniu

praca kariera sukces rozmnażanie

ludzkie intrygi zwykłe podłości

serc pomieszanie...

widząc co się dzieje

Bóg mógł się unicestwić

kiedyś myśl ta wprawiała w przerażenie

dziś wiem że On może do życia

wrócić

Jezus mógł być tylko człowiekiem

wybitnym wręcz genialnym

i bardzo pobudzonym

skąd ta nienawiść do faryzeuszy

czy to ich wina że Bóg ich opuścił...

jeśli nawet Jezus począł się naturalnie

bo na całunie są dwa chromosomy

to nic nie szkodzi - przynajmniej dla mnie

nawet jeśli cudów i znaków nie było

i nawet jeśli wskrzeszono go nieznaną

jeszcze na Ziemi siłą

był tak napromieniowany energią stamtąd

że nie pozwolił Magdalenie się dotknąć

dopiero po tygodniu gdy energia spadła

pozwolił palec w swój bok włożyć Tomaszowi...

lecz to są tylko moje rojenia

chciałem coś odkryć

zdjąć z ludzkości brzemię i poczucie winy

nie warto porywać się z łopatą na słońce

muru głową nie rozbijesz

są rzeczy na tym świecie zupełnie

niemożliwe

nie wierzę w ludzkie filozofie

dla mnie Platon przy Jezusie

to karzeł coś tam mamroczący

interesuje mnie tylko

czy lepszy świat istnieje

i czy wszyscy ludzie będą ocaleni...

nie wolno Bogiem zarządzać

i mówić Mu co ma robić

kto tak czyni - On go i tak kocha

ale kogo chce wybiera

Bogu nie zagląda się w karty

nie nam dyktować kto będzie ukarany

lecz teraz Jezus schylony do podłogi

obmywa moje ciało - nie same stopy...

nawet jeśli nie znajdę woli Bożej

zasługą jest fakt że jej szukałem

dziś wiem że człowiek musi być wolny

nie bać się kary i nie żądać nagrody...

to nie my spełniamy Jego pragnienia

to On nasze spełnia marzenia

lecz czasem nie tak jak sobie wyobrażamy

bo Jego drogi naszymi nie są

a nasze myśli nie są myślami

Pana...

***

/Borówiec, 14.10.24/

Rafał Sulikowski
Rafał Sulikowski
Wiersz · 15 października 2024
anonim