Nowe okna ktoś otwiera...

Irena Świerżyńska

Wraca - wiara

ktoś chce widzieć - ktoś chce znać

wreszcie

wreszcie i nareszcie - kropla spadła


kiedyś

kiedyś - przyjdzie fala.


Muł się zmyje - kamień czysty się podniesie

w duszy lżej


otwieraj okna...


nowy

świeży duch się niesie i niezwykły

mądry zdolny - już bez skazy


własnym rytmem wiedzę mierzy

czy rysuje konia w biegu.


W szkolnym ulu pszczół bez liku

błysk z polotem - zawsze pierwszy -


śpiewa

śpiewa - swoje nuty


w dali - różne płotki w luźnej sieci

w twardej ramie - bez diagnozy.

Kto - zamieni

będzie latać - czy też pływać i na haczyk

nikt nie złapie


jutro błyśnie - grubą rybą bez kompleksów i osadów...


Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 16 października 2024
anonim