Górom

Koniu

Góry wysokie, szczytami nieba sięgające

i wy Beskidy niskie,

spoglądam na Was w ciszy, zadumie

odgadnąć tajemnice wasze próbuje


Przepasane szlakami hale i lasy wasze,

kojarzone z dzwoneczków owiec dźwiękiem

z wypasem krów, ciszą, spokojem

i pięknem


Wędrując drogami waszymi, wśród ptaków śpiewu,

wśród burzanów kolorowych, przetykanych zielenią rozmaitą,

myślę o Was i dziękuje,

że się mogę cieszyć tą chwilą

Koniu
Koniu
Wiersz · 20 października 2024
anonim