Ktoś chciałby zatrzymać...

Irena Świerżyńska

Przeżyłeś - Coś

wiesz ile znaczy - kiedyś

zabrali honor i klasę i kasę

tamta epoka


być może jeszcze gniotą katusze

pod skórą cichutko drapią


ale, ale...

też - cicho i skromnie - pokora się rusza

falę spokojną niesie


przyniesie

podrzuci


czy może - jest - gdzieś taki

kto chciałby przytrzymać to wirowanie


i podać na tacy - od dziś króluj Panie...

Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 24 października 2024
anonim