Aktualne - z życia wzięte...

Irena Świerżyńska

Słyszysz - mówisz, śpiewasz, grasz - lecą nuty

A tam - mrok i ściany - cisza wieczna


tu gdzie dzwonek ciebie prosi

tam żarówka miga.


Głuchoniemy - kto to taki

była, była - a może jest i gdzieś się buja

szuka drogi - dom zgubiła

i nic nie powie - głuchoniema.


Taka Biała - to nazwisko

tylko obok czarne wszystko


czy da radę - ktoś pomoże

tu na tej - czy może gdzieś... na tamtej drodze.


Kto rozumie - co to znaczy - dłoń i twarz

i trójkąt - dach

jak wytłumaczy - muszę jechać dziś do pracy

mój najbliższy - mój kochany.


ratowałam wiele razy - znam - to znam

oj - było, było

pokazali, wyświetlili - gest bliskości - super pani

i tak - pukali w głowę - w dal wskazali.


Zycie, życie

miga, miga i gotowe


tylko - czasem pęka głowa...





Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 20 listopada 2024
anonim