Jazz w celi Konrada

pawian

Jazz w celi Konrada
jazz
dźwięk kilku zlepionych łez
na litewskim saksofonie
grają ludzkie, boskie dłonie...
jazz
Przeżegnany w Wilnie całym
obdrapany, zapomniany
warg strumieniem płynie małym...
jazz
Tu umarł...,tu się narodził...
tu żyje!
Ktoś koło celi przechodził
nie słyszał, jak serce się wije...
jazz
Konradzie
jeśli ty jesteś bezczelność?
nie mogłeś się ukorzyć?
nauczyłeś mnie tworzyć
nieśmiertelność...
jazz
Nie umieraj też Gustawie
w spalinach i kawie
ty nauczyłeś miłości
przez zbielałe kości
do stanu błędnego ducha
jazz...
Nikt szeptów nie słucha...
pawian
pawian
Wiersz · 27 kwietnia 2002
anonim
  • nF
    Jestem pod wrażeniem. Bardzo a bardzo :)

    · Zgłoś · 22 lata
  • Paranoja
    Wierszydlo jest znakomite mimo, ze za epoka romantyzmu nie przepadam:)

    · Zgłoś · 22 lata
  • kx
    Jazz świetnie zagrany. płynnie, ostro. nie ma co mówić, trzeba słuchać.

    · Zgłoś · 22 lata
  • anonim
    torick
    No brawo pawianie
    test mocy Ci wyszedł doskonale

    · Zgłoś · 22 lata
  • Brodacz
    uważam ten wiersz za słaby

    · Zgłoś · 22 lata
  • pawian
    dzięki wszystkim(oprócz Brodacza;-)
    mam nadzieję, że jest to wiersz autentyczny, gdyż kiedyś w Wilnie...
    pamiętasz Bartek?
    Niech moc pawiana będzie z wami!

    · Zgłoś · 22 lata
  • AandT
    Hmm, Ladny, przeczytalem kilka razy, bardzo emocjonalny, wart zastanowienia.
    Nie tuzinkowy temat, gleboka mysl - kazdy cos znajdzie dla siebie, uniwersalny. No i Gustawy i Konrady - moi ulubieni panowie ;-)
    Z pewnych powodow nie napisze co mi sie tutaj nie podoba.
    To niewazne, wazne ze oceniam ten tekst na wartosciowy.

    · Zgłoś · 22 lata
  • AandT
    pawian, niepotrzebnie usunales swoj poprzedni tekst "Antarktyda". Takie jest moje zdanie.

    · Zgłoś · 22 lata
  • anonim
    zelda
    pamiętam, pamiętam pawianie...
    dla wszystkich nie wiedzących o co chodzi, powiem tylko, że naprawdę był jazz w celi Konrada, a może nawet nadal jest...co niedzielę...

    · Zgłoś · 22 lata
  • DarkWolf
    Powiem tylko jedno. Za---isty :)

    · Zgłoś · 22 lata
Wszystkie komentarze