Literatura

[Aniele Stróżu...] (wiersz)

Stach

Aniele Stróżu, Bracie mój!
Lęku się wyzbądz, za mną stój,
We włosach moich w nocy śpij,
W pancerzach zrenic serce skryj.

Zaśpiewaj czasem ludzką pieśń:
o stu pieczęciach zapomnianych,
o krwi zakrzepłej w smaku łez,
stygmatach- co miast krwawić w dzień
wstyd swoj szkarłacą północami.

Czy niebo srebrzy się, czy złoci,
czy w Twarzy tłumu widzę siebie,
czy śmierć obwieszczam, czy ratuję
Twój krok nad moim czuwa krokiem
rano
wieczorem
w dzień i w nocy.
------------
Aniele Szczęścia, Wrogu mój!
Skąd moja radość?
Skąd Twój ból...

niczego sobie 8 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 13 kwietnia 2000

Inne teksty autora

rozkosznie
Stach

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca