Symfonia fatamorgany

jon pes

Kiedym doszedł
otrząsając się z piasków klepsydr
          i z dala od oczywistej mądrości faraona
blisko aż nad ściany fal
                            zrozumiałem że wszystkie drogi prowadzą

            Melodia
widzę oczy przewspaniale twoje na niebie
wiatr im uśmiechnięty powieki przymknął
ogniskiem
              w ciszy południe
              w górę mych myśli ciepło ulatuje

          pomyśl
              choćby kroplę dla spragnionych
obrażonych na morze w pustynnej wędrówce
i czy ważne którędy ta ścieżka
i kto ją nakreślił

musisz
proszę pamiętaj

              dni bywają niedokładne

niepojęte naczynie postawione tuż przy mnie
obce dla szkła moich oczu suchych
osamotnione w kolorowym życiu kwiatów
zagrzebanych młodo w przezroczystości


piękno
przytrafia się trumnom
a woda mętna po znudzonym czasie
czy chce wciąż dosięgnąć
rzeki
?


prawdę gdybym zawsze mógł rzec
muszelce ironicznie pięknej
nie znalazłbym ciebie

szumną tylko odpowiedź...
jon pes
jon pes
Wiersz · 7 czerwca 2002
anonim
  • jon pes
    szkoda że program nie pozwala na inną kompozycję wersów.mam nadzieję że chociaż treść zostanie doceniona;)

    · Zgłoś · 22 lata
  • SKC - Arek Sokal
    Tekst formatujesz znacznikami HTML'a.

    · Zgłoś · 22 lata
  • JAdziu
    pachnie Czechowiczem choć może nie do końca.zamotane i ciekawe choć przez ten natłok i urywkowość traci siła,sugestywność.wiersz przez to trudniejszy chociaż niezły.

    · Zgłoś · 22 lata
  • netah
    drzewo mojego życia, z którego robię trumny...
    piękne zaprawdę=> bdb

    · Zgłoś · 22 lata
  • zapominajka
    "dni bywają niedokładne" to fakt, tez wiersz bardzo mi sie podoba, moim skromnym zdaniem ma to cos.

    · Zgłoś · 22 lata
  • Kaktus
    Ale g... Nic dodać nic ująć.

    · Zgłoś · 22 lata
  • Kaktus
    Na pocieszenie dodam, że większego literckiego dna nie można już osiągnąć.

    · Zgłoś · 22 lata
  • ZmarzniętaPróżnia
    jestem zauroczona ... serio, tekst magiczny, nie mogę chyba niczego dodać... dobrą drogą idzie autor...

    · Zgłoś · 22 lata
  • jon pes
    no cóż kaktusie-skoro tym tekstem sięgnąłem literackiego dna to pocieszam się że następne będą jeszcze lepsze-hoho(gdzie ja dałem to pióro...?)
    poza tym dziękuję wszystkim za ciepłe przyjęcie tekstu-niekoniecznie tak ciepłe jak kaktusowe g...

    · Zgłoś · 22 lata
  • Yalali
    tu się rozegrało coś genialnego a ja nawet nie wiem do końca w jaki sposób-ukłony

    · Zgłoś · 22 lata
Wszystkie komentarze