Być Świerszczem

Stedam


Być świerszczem w deskach podłogi,
Ot, kaprys.
Trzeszczące nuty słać nogom
Niezdarnym.

Na skrzypcach brzęczeć w drewutni
Siekierze,
Lub kontrabasu zadudnić
Kołnierzem.

Być świerszczem, mieszkać w suficie,
Nad światem.
Muzyką sęki o świcie
Połatać.

     18 grudzień 1996


Stedam
Stedam
Wiersz · 22 września 1999
anonim