Być Świerszczem
Stedam
Być świerszczem w deskach podłogi,
Ot, kaprys.
Trzeszczące nuty słać nogom
Niezdarnym.
Na skrzypcach brzęczeć w drewutni
Siekierze,
Lub kontrabasu zadudnić
Kołnierzem.
Być świerszczem, mieszkać w suficie,
Nad światem.
Muzyką sęki o świcie
Połatać.
18 grudzień 1996
Stedam
Wiersz
·
22 września 1999