oko w oko

netah

mało boli
tak mało boli gdy powraca
mimo to boję się spojrzeć

cichy płacz
nie przebaczam nie współczuję
nie widzę łez kiedy otwieram oczy

korytarze słów
ciernistych dłoni krąg
ściany krwawią i milczą a ja spokojnie patrzę

boisz się wiem
ale miej też świadomość
twój strach napawa mnie przerażeniem
potęga słabości objawia się w mojej sile
tkwi w niej
wiem to wszystko a nawet więcej
ale burza ucichła
a ja pośród połamanych drzew
obok spalonych domów i zniszczonego mostu
ukołyszę cię do snu pieśnią o przebaczeniu

spójrz
budzi się nowy dzień
Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby+ 5 głosów
netah
netah
Wiersz · 10 sierpnia 2002
anonim
  • Alone
    Bardzo dobry poczatek.
    Od "boisz sie wiem" slabiej. Zrob z tego jeden wers jak trzy poprzednie a bedzie DOBRZE!
    "boisz sie wiem
    ale burza ucichla
    posrod polamanych drzew
    spalonych domow i zniszczonego mostu
    poprosze (poprosisz) o przebaczenie.

    Tekst ma bardzo duzy potencjal. Dokladnie taki styl pisania jaki sam uwielbiam.
    Ach mozna z tego zrobic DOBRY kawalek!
    Popraw!!!!!!

    · Zgłoś · 22 lata temu
  • <font size=+20>ponownie

    · Zgłoś · 22 lata temu
  • <font size=+20>ponownie

    Patronuje nam
    Naswietsza_Panienka

    · Zgłoś · 22 lata temu
  • Alone
    Obserwuje Twoje wiersze na Wywrocie czas jakis i przyznac musze ze dostrzegam systematyczna prace nad warsztatem. To bardzo obiecujace.

    · Zgłoś · 22 lata temu
  • dzarro
    Organiczny rytm i dobra dynamika obrazów. Udane metafory dopełniaczowe - np."ciernistych dłoni krąg". Niestety, motywy katastroficzne są mocno zwietrzałe. Niekontrolowany patos niszczy obecną w tym tekście aurę intymności np.
    "twój strach napawa mnie przerażeniem
    potęga słabości objawia się w mojej sile"
    Zupełnie położona puenta. To nie nadzieja, ale znak nadziei - przemieniony w gadżet jakieś sto lat temu!



    · Zgłoś · 22 lata temu
  • Enge
    burze szaleja po wywrocie... brawo!

    · Zgłoś · 22 lata temu
  • Enge
    burze szaleja po wywrocie... brawo!

    · Zgłoś · 22 lata temu