Bezsennik dwupłciowy

Maciuś vel inaczej

staje się znów dla mnie świt, drzewo i ból kostki
wracam w świat oblany nową falą świeżości
deszczowo-płaczny dzień i spokój minionych ciem
księżyca jeden
sen

godziny lecą: druga, trzecia, już czwarta ta znacząca
i piąta bez zaskoczeń myśli w dół strąca i strąca
w mrok z piedestałów
w mrok ze snów

kiedy? sen!
gdzie? sen...
co? sen?

za bardzo mnie jest i mniej wietrznie
ramion w lecące w objęcia, lecz nie
gruchnęło o bruk
brak snu

śnię wciąż o jednym tym samym
śnię ciągle w śnie i na jawie
śnię w myślach, w pamięci, w pragnieniach
śnię, jak 'święty nie dostał zwolnienia'
o przebudzeniu śnię przebudzonych
w tym jednego, zaspanego i od wódy stroniącego
sen


sen
dzień
sen

sen
sen
sen
Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Niczego sobie 7 głosów
Maciuś vel inaczej
Maciuś vel inaczej
Wiersz · 21 sierpnia 2002
anonim
  • Maciuś vel inaczej
    Cięte komantarze lubię i nie przestanę ciąć ich.
    Pan AloneAdrian ma całkowitą rację. Też chętnie wysłuchałbym dobrej krytyki, choćby powiedzenia co w wierszu jest takiego dobrego.

    · Zgłoś · 22 lata temu
  • Alone
    No dobrze, tekst oceniony na wartosciowy.
    Co jest w nim wartosciowe?
    Nie wazne.
    Co jest wazne dla mnie to zupelny brak konstruktywnych komentarzy i rzeczowej analizy wiersza.
    Zaluje ze nigdy krytyka nie byla moja mocna strona. Zaluje ze kilka osob ktore potrafilo to robic bardzo dobrze nie odwiedza juz Wywroty (sennajawa czy aandt)

    · Zgłoś · 22 lata temu
  • anonim
    zelda
    słynny ze swoich ciętych komentarzy(częstokroć zbyt przesadnie) error wkońcu zagościł na głównej stronie Wywroty i od razu ma gwiazdkę. Zresztą całkiem zasłużenie! Pisz tak dalej, powodzenia.
    Pozdrawia Bartek J.

    · Zgłoś · 22 lata temu
  • forever
    godziny lecą: druga, trzecia, już czwarta ta znacząca
    i piąta bez zaskoczeń myśli w dół strąca i strąca
    w mrok z piedestałów
    w mrok ze snów


    bardzo mi się podoba...takie "nietypowe" [netah ;)]...

    · Zgłoś · 22 lata temu
  • Maciuś vel inaczej
    oczywiście chodzilo mi po powiedzenie, a nie o powiedzenie

    · Zgłoś · 22 lata temu
  • Maciuś vel inaczej
    Ależ proszę, powiedź z czym ci się kojarzy.

    Wydaje mi się, że ten jeden komentarz rozpracował moją poezję.

    · Zgłoś · 22 lata temu
  • netah
    Aż obawiam się wypowiedzieć skojarzenie tego nietypowego rytmu. A autor znowu mruga jednym okiem, z tym dziwnym, lekko kpiącym wyrazem twarzy. Poezja śpiewana do strun i zabawa klockami ze słów.

    >>staje się znów dla mnie świt, drzewo i... ból kostki

    · Zgłoś · 22 lata temu