Miłość

Nelly

Straszny to człowiek,
Który nie kocha.
Spokojny i bezduszny,
Jak gładka tafla mlecznej kawy
Zamknięta w porcelanie.

A ja?

Miotam się w moich miłościach,
Miotam się, fala porywa,
Spadam i tonę.
I zrywy serca- to On?
I drżenie rąk
I zapach
I głos.

A może pójść?
Może wrócić?
Może zobaczę?
Chwilowy spokój,
Szaleństwo zmysłów, podzmysłów, nadzmysłów,
Świadomość.
Uciekam i znikam i płaczę.

Stuk-Puk.
Stuk-Puk.
Stuk-Puk, Stuk-Puk.
Stuk- Stuk- Stuk.
Stuk.

Tęsknota
-wypala.
Nic nie rozumiem.
Nerwowe kroki,
Krążę i siadam,
Wstaję i krążę.
Niedbale wydycham powietrze.
Może Joga?
Nie, to dym.

Myśli bezdomne,
Skołtunione i jasne.
Zbyt szybkie gesty,
Słowa zastygłe.

A ja?

Burza w szklance wody.

Kręcę się na mickiewiczowskich skrzydłach miłości,
Jak na karuzeli w wesołym miasteczku.
Powoli zbiera mi się na wymioty.

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Niczego sobie 22 głosy
Nelly
Nelly
Wiersz · 26 października 2002
anonim
  • agnieszka
    szaleństwo zmysłów, podzmysłów, nadzmysłów.szaleństwo szybkości.

    · Zgłoś · 21 lat temu
  • Inspektor
    Moje zmysły na punkcie tego wiersza nie oszaleją...

    · Zgłoś · 21 lat temu
  • olka
    hmmmm .. to jeden z pierwszych wierszy nad którymi zastanowiłam sie tak trochę głębiej
    gratulacje ale wiecej uczóć to bulby fenomen
    nie bóhj sie pokazac siebie...

    · Zgłoś · 21 lat temu
  • ???
    bedzie dobrze
    ni bój się!!!!!!!!!
    amik

    · Zgłoś · 21 lat temu
  • anonim
    torick
    hmm... ciekawe, ale troszke jakby przesyconę ta niepewnością, po tym stukaniu juz tak jakby zaczyna być przegadane, ale nie do końca... jak dla mnie niestety tylko przecietny

    · Zgłoś · 21 lat temu
  • irisHma
    Ehhhh...miłość w tym wierszu, choć może i uosabia moje dawne uczucia, nie jest przedstawiona jak magia, raczej jak zadania w harcerstwie. NIe wiem, być może nie takie było przesłanie autorki, być może trafia do mnie tylko strzał z bardzo dalekiej odległości i o małym polu rażenia. To nie jest wiersz, który utkwi i będzie wracał, jak przypływ. Za mało dla mnie magii i siły, zbyt wiele "wszystkiego, co jest niczym"

    · Zgłoś · 21 lat temu
  • Craki
    Tak tak to takie typowe dla kobiet roztrząsać wszystko. Było mineło i już . A nie miotacie sie. Nie ten to nastepny. Bosze co za baby...:) co złego to nie ja :)

    · Zgłoś · 21 lat temu
  • grazyna
    Ogolnie ciekawy i wart uwagi; jest kilka wersow bardzo dobrych, np:
    "Niedbale wydycham powietrze.
    Może Joga?
    Nie, to dym."
    Dopracowany, przemyslany.
    Warsztat lekki, niezly, nie porywa ale i nadmiernie nie rozczarowuje.

    · Zgłoś · 21 lat temu
  • Jaheira
    Nelly! Ten wiersz oddaje dokładnie mój obecny stan ducha, dzięki Ci za niego!!

    · Zgłoś · 21 lat temu