pokaż mi

Herszełe z Ostropola

do was należy przyszłość
powiedział mi kiedyś jeden matematyk
nie będąc nikim

jeszcze śmieszniejsi są ci
od kłamstw podstawowych jak w dekalogu
wolność równość braterstwo

ujmij mnie inaczej
jak obiecując wielkośc i światłość
ujmij mnie brakiem

pokaż mi ranę
powiedz że to już koniec absolutny
a ja walczyć walczyć będę
Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby+ 14 głosów
Herszełe z Ostropola
Herszełe z Ostropola
Wiersz · 30 kwietnia 2003
anonim
  • Luźny Wiesiek
    Mi się podba. Nawet bardzo. Trzecia zwrotka rewelacja!

    · Zgłoś · 21 lat temu
  • Maciuś vel inaczej
    Trzecia zwrotka - jeszcze, jeszcze, ale reszta - poniżej krytyki. Nawet mojej.
    Drogi Herszełe, ostatnio się staczasz. Napisz "Do Dekadentów 2 - Wojna w Iraku", to chętnie przeczytam i lepsza ocenę rzucę.

    · Zgłoś · 21 lat temu
  • Herszełe z Ostropola
    "kłamstw", faktycznie. A "wolność, równość, braterstwo" to jeszcze od Napoleona, chyba, że Świetlicki napisał to pierwszy.

    · Zgłoś · 21 lat temu
  • nF
    "kłamstw" chyba. Świetlickiego "wolność równość braterstwo"?

    · Zgłoś · 21 lat temu