Literatura

Tryptyk (wiersz)

Anna Czarny

1.
odsłoni się kurtyna i zaczną się pienia
dzieci przebranych za motyle i ważki
dumne matki będą klaskać i śmiać się
nigdy nie miałam dumnej matki

2.

wszystko jest zawieszone na jednej
gałązce
przy najmniejszym podmuchu wiatru
drży i tańczy
gapi się na to nieudane dziecko

3.

matko znerwicowana i rozczarowana
matko wymagająca i matko nieczuła
matko z plastiku, matko na żetony
nie módl się za mną

słaby+ 11 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Kasia 1 lipca 2006, 20:28
Ojczyzna
Wojaczek Rafal

"Matka mądra jak wieża Kościoła
Matka większa niż sam Rzymski Kościół
Matka długa jak transsyberyjska
Kolej i jak Sahara szeroka

I pobożna jak partyjny dziennik
Matka piękna niczym straż pożarna
I cierpilwa jak oficer śledczy
I bolesna jak gdyby w połogu

I prawdziwa jak gumowa pałka
Matka dobra jak piwo żywieckie
Piersi matki dwie pobożne setki

I troskliwa jakby bufetowa
Matka boska jak Królowa Polski
Matka cudza jak Królowa Polski"
sarit 11 lipca 2006, 00:51
A nawet
MIT RODZINNY
To jest kiełbasa
To jest moja matka jadalna

Ona wisi na niklowym haku
i pachnie kominem

Ona jest tania zresztą nigdy się nie drożyła
była wyrozumiała i znała możliwości

Ja jestem synem mojej matki
i pewnego młodzieńca
który nie był ostrożny
a pewnie był złośliwy
a może tylko nie wiedział
matka wtedy była zamroczona
a potem było jej żal

Teraz ja jestem głodny
a moja matka wisi

Więc wpatruję się w wystawę
i czuję
jak mi cieknie
ślina i sperma

Wiem za chwilę już nie będę się wahał
wejdę i poproszę
tę właśnie

To jest kiełbasa
To jest moja matka jadalna
A to jest mój głód dziecinny

1965
sarit 11 lipca 2006, 00:53
A tak w ogóle to mi się podoba. apostrofa w 3 części dla mnie nie potrzebna, zbyt gwałtownie przechodzi sie z obrazu do dialogu, chyba nie umiem tego jaśniej napisac o tej porze. pozdrawiam
przysłano: 20 kwietnia 2009 (historia)

Inne teksty autora

Lęki
Anna Czarny
Pi
Anna Czarny

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca