W wierszu nie marnuje się ani jedno słowo
Wiersz nie może być płytki i obciachowy
Na oba czynniki wpływ mają przede wszystkim rymy, źle użyte, częstochowskie rymy
Wiersz nie może zawierać słów : nigdy, zawsze, każdego, wszystkich, nicość, czeluść, apogeum, oraz wulgaryzmów
Wiersz nie może zamieszczać starych, wytartych powiedzeń i metafor np. oczy jak bławatki, niebo kwitnie gwiazdami, mówić martwymi językami,
W wierszu najważniejsza jest pointa
Wiersz powinien posiadać wewnętrzne napięcie, które od początku do końca nie słabnie
Początek wiersza powinien być jak wystrzelenie armaty
Pomimo to wiersz powinno się czytać lekko, bez zadziorów
Wiersz powinien zostawiać metaliczny posmak na ustach
Dobre wiersze piszą tylko poeci
Wiersze mogą pisać jednak nie tylko oni
Dobór słów w wierszu powinien zaświadczać, że wiersz jest mocny
Najlepsze metafory i porównania tworzą się poprzez inwersję np. świt zaspał, gwiazdy schowały się (np. ze wstydu) pod ziemię, lub Paweł przyniósł kredę?
Trzeba panować nad słowami, a najlepiej zaświadczy o tym doniosłym wydarzeniu, fakt posiadania w wierszu prześwitów oraz zwrotów używanych na co dzień. Typu; no cóż, przyznać muszę, kto to widział, i proszę
Dobre wiersze są przewidywalne, tzn. po jednej linijce można domyślić się reszty
Najlepsze, genialne teksty są poza domysłami; zaskakują, na nie czeka się latami
Warsztat poety im większy tym szybciej popada w grafomanię
Poza geniuszami
Wiersz łączy w jedno 3 zasadnicze cechy; inteligencję twórcy, wrażliwość oraz
…zapomniałem co, bo u szyi zwisł mi zbyt mocno pijany łeb
głęboka noc w b-stoku 18 III 2006r.
"Nim napiszesz wiersz,
pomyśl i zważ,
jak dalece słuszny to krok,
i czy naprawdę masz czas,
żeby pisać wiersz,
żeby pisać wiersz..."
Nic dodać nic ująć...