II.ciało pierwsze

Joanna M. Cywińska

pielęgniarka siada bardzo ostrożnie by
sterylnym kitlem nie zabrudzić zasikanego materaca
palce i igła są na swoim miejscu
do koksowni przyszpitalnej przyjeżdża delegacja ze Śląska

nie sposób nie przymrużyć powiek kiedy
grają szmery zrzucanego koksu
białka oczu i białka ścian zapalają się leniwie

nie myślę już o tym że
moje pierwsze ciało było pomyłką
z której nie sposób wyjść bezkarnie
bowiem ze wszystkich ciał jakie posiadam zostaje mi zawsze pierwsze
Joanna M. Cywińska
Joanna M. Cywińska
Wiersz · 24 lipca 2007
anonim
  • Marek Dunat
    :D subtelności ! nie ma jak piguły w koksowni . moje pierwsze ciało też było pomyłka . ;)

    · Zgłoś · 17 lat
  • Anonimowy Użytkownik
    Fisz
    odnosze wrazenie ze to wiersz o ale to nie o ćpaniu tylko o paranoi schizofrenika który sobie cos tam roi. Niesamowity wiersz, pozdrawiam Cie Joanno :)

    · Zgłoś · 17 lat
  • Anonimowy Użytkownik
    Buda
    W każdym z nas jest tysiac myśli i leków lecz nie dajmy sie zwarjować. Oby w nas nie rodziła sie schizofrenika. Wielki ukłon w strone autorki za zgłebie wyrazu.

    · Zgłoś · 17 lat
  • estel
    wszystko ładnie pięknie, ale mam nieodparte wrażenie, że pisze się 'przymrużyć'.

    · Zgłoś · 17 lat
  • Joanna M. Cywińska
    Ale wtopa! Aż boli - oczywiście że pisze się "przymrużyć"!!! Dzięki Estel!

    · Zgłoś · 17 lat
  • Joanna M. Cywińska
    Może jeszcze mała prośba do moderatora - czy to się da jakoś edytować???

    · Zgłoś · 17 lat
  • estel
    poprawiłam.
    szkoda było wiersza. :)

    · Zgłoś · 17 lat
  • Joanna M. Cywińska
    A teraz chórem: DZIę-KU-JE-MY!!!!... no tak IV rok filologii polskiej ;O)

    · Zgłoś · 17 lat
  • Didiula
    to fajniejsze chyba od tego kolejnego
    a czym to inspirowane?
    jakims wlasnym przezycieM?

    · Zgłoś · 17 lat
  • Joanna M. Cywińska
    Przeżyciem? Niekoniecznie, taki cykl schizofrenicznie stylizowany. Nie ukrywam, że z inspiracji poezją Tkaczyszyna-Dyckiego (polecam!!!) - w dużym uproszczeniu -moja wariacja na temat jego poezji.

    · Zgłoś · 17 lat
Wszystkie komentarze