...

Anea

 
Niezrażona, zarażona,
przytupuję na bezmrozie, 

wyszarpuję i rozdzieram,
krwawe strzępy przywdziewam,
tańczę 

oszalała, na bezdechu,
śmiech wariata z krtani toczę,
i opluwam,
i majaczę 

po omacku, konwulsyjnie
pazurami w jaźni grzebię,
chcę pozostać,
nie przeminąć 

w mroku ciebie… siebie
zżeram, zżeram było,
wymiociny w żyły kładę, 

łapię oddech, jestem żywa,
tylko to mi pozostało…







 

Anea
Anea
Wiersz · 7 stycznia 2008
anonim
  • Anea
    Niezrażona, zarażona,
    Przytupuję na bezmrozie,

    Wyszarpuję i rozdzieram,
    krwawe strzępy przywdziewam,
    tańczę

    oszalała, na bezdechu,
    śmiech wariata z krtani toczę,
    i opluwam,
    i majaczę

    po omacku, konwulsyjnie
    pazurami w jaźni grzebię,
    chcę pozostać,
    nie przeminąć

    w mroku ciebie… siebie
    zżeram, zżeram było,
    wymiociny w żyły kładę,

    łapię oddech, jestem żywa,
    tylko to mi zostało…


    ( To co do oceny ale w innej wersji, przecież można i tak to ująć, nie ? )

    · Zgłoś · 16 lat
  • Anea
    Na końcu , zamiast "zostało", zmieniłabym na "pozostało"...

    · Zgłoś · 16 lat
  • Anea
    I "Wyszarpuję " z małej litery, błąd techniczny, nie wiem jak edytuje się teksty by dokonać zmian

    · Zgłoś · 16 lat
  • Anea
    Przepraszam, komentarze nieaktualne, już chyba umiem poruszać się tutaj ;)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Anea
    Nie pamiętasz...
    A ja , każdy szczegół rozgryzam
    niczym hiena padlinę.
    Nie czekasz...
    A ja, czekania mam imię.

    Opętana, obumarła,
    okradziona z tego co będzie
    nie istnieję , nie żyję.

    Nie pamietasz...
    Więc może z Twej niepamięci
    nowy , swój obraz wyryję... ?

    (Tak brzmiał tekst, który zmieniłam )

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    tajemnica
    Podoba mi się (ten po zmianach) czyta się coraz szybciej, nie wiem dlaczego ale recytowanie wyszło mi jak "Lokomotywa" Brzechwy :P Lubię czytać wiersze na głos, wydaje mi się że więcej można w nich wychwycić słuchając siebie :)
    Brakuje mi w nim jedynie wyrazistego tytułu. Pozdrawiam ;)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marcin Sierszyński
    To w końcu które mam czytać?

    Bo mi się najbardziej podoba to główne. Takie psychodeliczne.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    hej - autorko . zadecyduj więc , która wersja jest ostateczna , a ja ja wkleje w jej miejsce. trzeba coś z tym tekstem zrobić . juz czas.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Anea
    Dzięki za komentarze, wersja ostateczna to ta "psychodeliczna" ;) Czytałam tu parę utworów róznych autorów, dały mi odwagę do wypuszczenia z siebie tego co czuję, co widzę...Zarąbista jazda pisać prawdziwie, dzięki...

    · Zgłoś · 16 lat
  • Anea
    Ostateczna to ta główna, nie w komentarzach.

    · Zgłoś · 16 lat
Wszystkie komentarze