wiersz metafizyczny

Michał Domagalski

 

załóżmy, że tak (nie), że będzie

(nie ma) taka paląca paczkę popularnych

dziennie potrzeba, że osiągniemy wystrzałowe

efekty (nie ma dymu) w trakcie dochodzenia,

że odbudujemy spalone stosy oraz mosty

przyczyn (nie ma

dymu bez) i możliwości, że

poznamy odpowiedź (nie

ma dymu bez ognia) na gorące pytanie: skąd

ten pożar?

Michał Domagalski
Michał Domagalski
Wiersz · 28 lipca 2008
anonim
  • Marek Dunat
    zupełnie sie pogubiłem . mam wrażenie ,że zapętliłeś się w sobie tylko znanym przesłaniu . nie przemawia ten rodzaj eksperymentu . nie wnosi jakichś przekonujących wartości . budujesz wiersz na wątku madrosci ludowej , przysłowia, ale pytanie końcowe jest jakoś zbyt bliskie , a jednocześnie tak cholernie odległe od całości ,że zupełnie nie wiem o co Tobie chodzi . jedno jest pewne - nic , a nic mnie ten wiersz nie zaciekawił i nie spowodował checi powrotu , by rozwiązać ten węzeł.

    · Zgłoś · 16 lat
  • szklanka
    a ja mam zupełnie odmienne wrażenie. 'nie ma dymu bez ognia' jest tutaj szkieletem, który między innymi poprzez przerzutnie tworzy wieloznaczny 'organizm', jak sam tytuł mówi o metafizycznym sensie. według mnie bardzo dobry.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Michał Domagalski
    Anathemo, eksperyment znany to w literaturze. Tylko może ciut inaczej wykorzystany. Wystarczy - jak to w poezji - pozbijać sąsiadujące ze sobą znaczenia. A co do ostatniego pytania: wydaje się w sposób banalny współgrać z resztą znaczeń.
    Pozdrawiam!

    · Zgłoś · 16 lat
  • Michał Domagalski
    Szklanko, dziękuję za zrozumienie.
    Pozdrawiam!

    · Zgłoś · 16 lat
  • Michał Domagalski
    PS

    Może nie w banalny, a oczywisty sposób.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    no dobra . też nie lubię słowa ,,banał,,. eksperyment - owszem - z tym ,że nie każdy się udaje.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Michał Domagalski
    Właśnie miałem na myśli to, że jak znany to mało tu eksperymentatorstwa, a raczej kontynuowanie pewnej tradycji w literaturze.
    Pozdrawiam!

    · Zgłoś · 16 lat
  • ew
    nic tu po mnie.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marcin Sierszyński
    Z bólem serca - końcówka była dobra. Ale konstrukcja wiersza pozostawia mi takie same wrażenia jak i Anathemie. Nieudany eksperyment.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Michał Domagalski
    Trudno. Tylko, ze tu nigdzie nie ma eksperymentu. To raczej trzymanie linii, jak by powiedział Barańczak, nieufności.
    Pozdrawiam!

    · Zgłoś · 16 lat
Wszystkie komentarze