rybka pływająca w kiblu
wyznacza nowe kierunki
inaczej patrzę na rzeczywistość
niebieski gupik w otchłani sedesu
pomaga mi zmienić perspektywę
wszyscy myśleli, że jest martwy
piotrek wyłowił go z akwarium
i pochował w wiadomym już miejscu
na co rybka zmartwychwstała i pływała
od powierzchni wody do mrocznego odpływu
i z powrotem
dobrze, że siku chciało mi się tylko
umiarkowanie
i że czytałam o rozwoju wielu inteligencji
w książce head first
tony'ego buzana
i zareagowałam odpowiednio
wysyłając informację do innych
w przejawie wrażliwości na piękno natury
empatii i zachwytu
nad dziwami świata
jestem radosna i wdzięczna
dobrze, że mogę opowiadać
historię o błękitnej rybce
którą znalazłam w kiblu