Czy można...?

Łukasz Juszczyk

w próżni niezręcznych pozycji
gdzie wszystko zostało już
wymyślone, rozegrane i spisane


zaskoczony tempem odpowiedzi

poszukując drugiej połówki półprawdy

spojrzał na resztę

ponaglając sam siebie

 

w duchocie pełnej eterycznych związków
unikając zgiełku i dosłowności
rozpoczął działania na drugim froncie
z niewinnością spojrzenia wytężonego

Łukasz Juszczyk
Łukasz Juszczyk
Wiersz · 10 września 2008
anonim
  • anonim
    hayde
    pamiętam, jak się zjawiłam na portalu, najczęściej w komentarzach widziałam: hayde! zrób coś z tą inwersją ;)

    "w próżni niezręcznych pozycji" - cały czas próbuję to sobie wyobrazić i hmm.. osoby w tych pozycjach były próżne? pozycje były próżne, bo poza tym, że fajnie wyglądały nie niosły ze sobą nic więcej? a może pan szanowny krytykuje erotyki, wszystkie prawiące o tym samym i tak samo?

    (półprawde - półprawdę)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Łukasz Juszczyk
    Daleko byłem od krytyki erotyków w tym wierszu.A co do próżni niezręcznych pozycji to raczej chodziło mi o próżnie a nie próżność choć zależało mi w tym przypadku na dwuznaczności.Czy widzisz ten wiersz tylko w kontekscie erotycznym?

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    hayde
    "poszukując drugą połówkę półprawdy" - tu nie. raczej poszukiwanie swojej drogi, w tym kontekście pierwszy wers jednak kojarzy mi się z bezsensem dotychczasowych poczynań.
    skojarzyło mi się początkowo z próżnią, ale w wyobraźni trudno było ułożyć sobie obraz czegoś, co jest próżnią i ma niezręczne pozycje ;)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Łukasz Juszczyk
    Ja próżnie traktuje jako coś w czym jakiekolwiek działania pozbawione są sensu i do niczego nie prowadzą.

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    hayde
    czyli można by to potraktować jako "na próżno"?

    · Zgłoś · 16 lat
  • Łukasz Juszczyk
    próżnia, próżność, na próżno-widzę dużo możliwości:)

    · Zgłoś · 16 lat
  • szklanka
    przeszkadza mi inwersja i ten wers - "poszukując drugą połówkę półprawdy", myślę,że poprawniej byłoby 'drugiej połówki'. tekst sprawia wrażenie emferycznego, unoszącego się gdzieś w przestrzeni niedopowiedzeniem .

    · Zgłoś · 16 lat
  • Łukasz Juszczyk
    poszukującej drugiej połówki półprawdy poprawione:)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Michał Domagalski
    czyli imiesłów przysłówkowy współczesny - dobry by to był podtytuł dla tego wiersza. Inna rzecz: czy ten przecinek-rodzynek potrzebny?
    Póki co: mam wrażenie, że ten tekst odskoczył o rzeczywistości, uogólnił realne doświadczenia (zmetaforyzował je?), że mi się rozmywa... Może jednak lepiej wrócić do jakiegoś konkretu? Zaczepić się? A może to tylko moje wrażenie, w końcu co się tam znam na poezji ?

    Pozdrawiam!

    · Zgłoś · 16 lat
  • ew
    Mnie się podoba, czytam zmianę kierunku bytu peela, poszukiwanie sensu.

    · Zgłoś · 16 lat
Wszystkie komentarze