budowla 2

Marek Dunat

zimno

pochylone zbocza nie przyjmują już ani kropli

deszczu. coraz mniej jesieni odkąd znęcamy się nad

światłem i bez pardonu w chmury strzelamy kłębami

swoich win. niebo przyjmie wszystko w zamian odda

 

ziemię- matkę złajdaczoną do granic. postaci splugawionych

wądołów. szczyty przenikniętych głębią

wewnętrznego morza. zaczyna się koniec świata  krajów

płynących mlekiem . już czas. odliczanie wstrzymano

z westchnieniem ulgi i znów do początku i znów

do końca. czas myśli wyplutych z niewiarą wprost

w twarz bogów.  a ci grają nimi budując

podniebne burdele

Marek Dunat
Marek Dunat
Wiersz · 28 października 2008
anonim
  • anonim
    Johannes Tussilago
    Co z tymi kropkami, Marku? Mogę doczepić się 'krańców'? Jakoś nie bardzo mi one. Ponuro i smętnie tej jesieni się porobiło. I Ciebie dopadło, widzę. Ale całość podoba się bardzo, zwłaszcza druga część, zwłaszcza trzy ostatnie wersy. Pozdrawiam.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    dzięki . krańce aut. sie przechery przyplątały . :)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Kuba Nowakowski
    nie znałem waćpana z tej strony...

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    zieloneciele
    a ja bym zostawiła jak było. no ale wola autora...hm.

    "deszczu coraz mniej jesieni odkąd znęcamy się nad
    światłem i bez pardonu w chmury strzelamy kłębami"- ta przerzutnia nie ma uzasadnienia.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    nie każda musi mieć uzasadnienie formalne, czasem wystarczy techniczne. ;)

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    zieloneciele
    technicznego nie ma.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    jest. w głowie autora, a z niego to autor nie musi się tłumaczyć. :)

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    zieloneciele
    ależ sprawa autora. mówię co myślę, wolno, nie?

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    Przerzutnia to przeniesienie końcówki zdania, myśli do następnego wersu w celu zaakcentowania słowa, wyrażenia lub w celu wprowadzenia w utworze [b] elementu chaosu [/b], zwiększenia dynamiki.

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    zieloneciele
    albo mnożenia znaczeń, albo wprowadzenia elementu zaskoczenia etc. no. i co?
    które z powyższych, panie definicjatorze?


    :)

    · Zgłoś · 16 lat
Wszystkie komentarze