rtęć w odwrocie

Kuba Nowakowski

zimno na patyku i za kołnierzem

małe zimna czepiają się skóry

ciepło upadło na dno pamięci

nie nassałem się go w dzieciństwie do syta

 

a teraz kiedy odruch ssania zamarł

mogę sobie nachuchać w kieszeń

i schować tam serce

 

mogę też wystawić się na spalenie

co jednak wtedy zyskam

oprócz chwili gapiowskiego poruszenia

oraz nekrologu na oszczanej bramie

 

gdzie więc nawoływać ciepła

 

gdzie się włóczy moje przytulenie

Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski
Wiersz · 18 lutego 2009
anonim
  • punkleks
    Boli. A gdzie moje?

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    'małe zimna czepiają się skóry'
    'a teraz kiedy odruch ssania zamarł
    mogę sobie nachuchać w kieszeń
    i schować tam serce'
    'co jednak wtedy zyskam
    oprócz chwili gapiowskiego poruszenia
    oraz nekrologu na oszczanej bramie'
    Poruszający. Świetny wiersz, Domnul.

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    mhm. moje zakopano jakiś czas temu.
    dotarł.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Justyna D. Barańska
    "gdzie się włóczy moje przytulenie" - ojej! to jest przeurocze :(

    · Zgłoś · 15 lat
  • Ir
    ...nachuchałam w kieszeń i schowałam.....za Twoją radą !. Dodałam do ulubionych :)))))

    · Zgłoś · 15 lat
  • Jacek
    kurczę, za bardzo mi sie kojarzy. Celny jest ten wiersz domnulu nasz szanowny. . . bardzo poruszający. i te ' nekrolog na oszczanej bramie' i to ciepło i ta potrzeba...targnęło uczuciami jak cholera

    · Zgłoś · 15 lat
  • estel
    Miast "nachuchać" czytam "nadmuchać" - mam jakąś dysfunkcję?
    Niesamowicie ciepły ten wiersz - cholera, to kolejna percepcyjna dysfunkcja, skoro jest o zimnie?Szarpnął, domnul.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Michał Domagalski
    "gdzie się włóczy moje przytulenie" - no proszę ;-)

    Podoba się tez przedostatnia. W ogóle sprawnie.

    · Zgłoś · 15 lat
  • szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko

    · Zgłoś · 15 lat
  • Latte
    Piękny Kuba!

    · Zgłoś · 15 lat
Wszystkie komentarze