Ludzie którzy wierzą

ingrid_broxx

Ludzie którzy wierzą

nadal czekają,

na cuda i

kurę znoszącą złote jaja.

Ludzie którzy wierzą

nie zamykają oczu

by nie przegapić

Boga

i okazji w supermarkecie.

Ludzie którzy wierzą

szukają znaków na niebie

i czasami drobnych na chodniku.

Ludzie którzy wierzą

strzelają wzrokiem w twoje plecy

i żałują że to nie pistolet

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 6 głosów
ingrid_broxx
ingrid_broxx
Wiersz · 14 października 2009
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    do Prastary: udowodnij , że Bóg umarł to uwierzę !

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • ingrid_broxx
    To może zaprezentujesz światu coś co "nie traktuje o rzeczach banalnych"? chyba, że to Twoje fake konto...

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Sorteci
    Nie wierzę, że wam się to podoba. To spisek, układ, szara sieć.

    Wiersz jest niezakorzeniony w czymkolwiek, traktuje o rzeczach banalnych; strzela sam sobie w stopę mówiąc o Bogu jako o okazji (a i tak wiemy, że Bóg umarł) i - chociażby - stawiając na pseudo suchą narrację. "Zgroza! Zgroza!"

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • tomasz
    mnie tez sie widzi. na tak

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    ładnie, podoba mi się.

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Aminta Borkowski
    taka "poezja moralnego niepokoju" - in plus

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • ingrid_broxx
    dziękuję za pochwały jak i za krytykę

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Dominika Ciechanowicz
    podoba się. tak przekaz jak i forma.

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    _
    Wierzę. nie czekam na cuda,
    bo one i tak codziennie łapią mnie za rękę.
    Nie potrzebuje złotych jaj,
    wystarczy mi jajecznica, a czasem kromka chleba
    na co dzień
    zamykam oczy,
    żeby zobaczyć Boga
    omijam świątynie supermarketów.
    żeby Go poczuć
    szukam znaków na niebie,
    kładę się na trawie

    i żałuję, że ktoś wymyślił pistolet
    ___

    Co do wiersza to ładnie zbudowany. Pozdrawiam

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Kasia     Czyżewska
    witam. przerzutnie działają prawie aż do końca. prawie, bo dla mnie "i żałują", aż się prosi o rozdzielenie z "że to nie pistolet". rzecz biorąc ogólnie - bez zaskoczenia tekst. mam wątpliwość, co do uporczywego powtórzenia o "ludziach" , zwłaszcza, że już tytuł jednoznacznie informuje i kreśli sytuację. interpunkcja wymaga uzupełnienia.

    · Zgłoś · 14 lat temu
Usunięto 2 komentarze
Wszystkie komentarze