BUNT

Magdalena

 

Najpierw wymknęły się chude kobiety sprytne i przeszły prosto do celu.

Za nimi podążyły kobiety w płaskich czółenkach. Szły bez celu, lecz w tę samą stronę.

Kobiety stare o wielkich udach i na dobrych stanowiskach czekały. Nie na darmo wypracowywały sobie takie uda, by teraz wszystko tracić.

Suki stały w miejscu, gotowe obrzydzić cel każdemu i przekonać do swych racji, pożyczonych od mężczyzn, by buntu nie było.

Nigdzie nie poszły też artystki. Włożyly dłonie w farby, aż po dno i penetrowały oczami rzeczywistość, gotowe istnieć krócej niż schnie farba.

Magdalena
Magdalena
Wiersz · 24 października 2009
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Świetne, bardzo trafia.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Dominika Ciechanowicz
    zgadzam się świetne. jaka ironia: bunt ma poruszyć ludzi, wyrwać ich z marazmu, a jak już się to uda, to ludzie odbiorą temuż buntowi całe znaczenie. tak to rozumiem przynajmniej. w tym wypadku na przykładzie kobiet, ale to chyba może być odczytane bardziej uniwersalnie?
    pozdrawiam

    · Zgłoś · 15 lat
  • Rita
    Mocny, dobry tekst.
    Pozdrawiam.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Kasia     Czyżewska
    dla mnie bardzo ciekawie. Może takie pisanie/jego forma to Twój żywioł. dobrze komponowałoby się chyba z fotografią.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Tomasz Smogór
    ,,wymkęły'' - wymknęły

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    '...istnieć krócej niż schnie farba... ' - zdecydowanie:)

    · Zgłoś · 15 lat
  • Theodave
    No a to mnie zmiażdżyło po prostu, wszystko na swoim miejscu, bez zbędnego upiększania.

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Jestem pod wrażeniem. Treściwie a celnie - niby chłodno, z boku, ale z przyczajoną złością, ironią i chyba smutkiem też. W każdym razie tak to odbieram. Dla mnie to tekst o pewnych prawdach, które docierają najlepiej wówczas, gdy wprost podane. Boleśnie i szczerze. I z takiego punktu widzenia uważam, że tekst zasługuje na wyróżnienie. Czekam na zdanie Domnula.

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    A czekając, sugeruję uzupełnić przecinki:
    "Najpierw wymknęły się chude, kobiety sprytne i przeszły prosto do celu." lub "Najpierw wymknęły się chude kobiety, sprytne i przeszły prosto do celu." - tu zależy, na co chciałaś położyć nacisk.
    "Kobiety stare, o wielkich udach i na dobrych stanowiskach, czekały."

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Chciałam powiedzieć, że ciekawa jestem zdania Opiekunów Poezji. ;)

    · Zgłoś · 15 lat
Wszystkie komentarze