Koło. (II)

Jacek

Tata mówi, że jak będę 

niegrzeczny, przyjdą po mnie

czerwoni.

 

Trochę się boję, bo jego słowa są

żywe jak Jezusowa sukienka z obrazu

z tęczą.

 

Mówię sobie – będzie bunt i dostaję ten

wiersz spisany na bibule.

Jacek
Jacek
Wiersz · 30 stycznia 2011
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Jacek trafił do mnie od pierwszego czytania;] Pozdrawiam

    · Zgłoś · 13 lat
  • Jacek
    Cieszę się, choć wrzuciłem go, gdyż nie mam co do niego pewności.

    · Zgłoś · 13 lat
  • Marta
    owszem.... i powiem, że chciało by się więcej....o tym co " tata mówi "

    · Zgłoś · 13 lat
  • ew
    Jacusiu, jezusową sukienkę zrób z małej literki, a zakocham się w tym wierszu.
    i będę błagała o kolejne z tego cyklu.

    jeszcze jakbyś mógł przewersować przedostatni wers, dla lepszego czytania, to nawet jestem w stanie wrócić tu i napisać wszystkie myśli jakie przeszły mi przez głowę przy czytaniu.

    · Zgłoś · 13 lat
  • Krystian T.
    wszystko ok, ale "tego" mógłbyś wywalić z przedostatniego wersu. ja widzę wtedy ciekawsze możliwości interpretacyjne.

    · Zgłoś · 13 lat
  • Stonoga
    Zgodzę się z Krysianem T - wywaliłabym "ten".

    Osobiście bardzo lubię wiersze, w których podmiot jest dzieckiem :)

    · Zgłoś · 13 lat
  • Jacek
    Ależ moi drodzy, każecie mi dokonać znacznej zmiany w semantyce tekstu. Nie, zaimek wskazujący zostaje. Nie zawsze chodzi o to, aby pozostawić czytelnikowi całe spectrum możliwości. Wiersz nie działa w ten sposób. Działa za to na języku, a zaimki, także wskazujące, są jego elementarną częścią. Mało tego, mają nawet swoją funkcję - zazwyczaj ukonkretniają pewien element. Nie zgodzę się na zmianę tak daleko idącą, ale dziękuję za sugestię.

    · Zgłoś · 13 lat
  • Jacek
    A Dżizus, Ewuś, pozostanie jaki jest, bo ten wiersz ortografii nie ma gdzieś.

    · Zgłoś · 13 lat
  • Elwira
    Czytałam, z przyjemnością.

    · Zgłoś · 13 lat
  • Dominika Ciechanowicz
    O, jakie zmyślne. Jak ja lubię, jak ktoś umie w paru słowach tak dużo powiedzieć. Bo sama nie umiem.

    · Zgłoś · 13 lat
Wszystkie komentarze