widziałam cię spoconego po pępek i chciałam
zamykać oczy szybciej lub chodzić wolniej
w mokrej trawie po zimnej rosie
nie widziałam że palą ci się stopy nie wiedziałam
że można jeszcze ugasić tamte powietrza
spotkałam cię w rajtuzach i cały mnie bolałeś.
'i chciałam
zamykać oczy szybciej lub chodzić wolniej'
Ten fragment mi się podoba, chociaż wymęczył mnie intelektualnie jak 'ciotka wujka Ryśka od strony babci' ;) przepraszam za takie porównanie, ale nasunęło mi się, kiedy wyobrażałam sobie jak i dlaczego.
'chodzić wolniej
w mokrej trawie po zimnej rosie'
Nie jestem ekspertem w sprawach gramatyki i składni, ale mam wrażenie, że chodzisz po mokrej trawie, jeżeli stąpasz po rosie, bo chodzić 'w trawie po mokrej rosie' niekoniecznie - rosa jest wszak na trawie, więc chodząc po rosie, musiałabyś chodzić po trawie, a nie w trawie, ale jest też inna możliwość - czepiam się :)
myślę, że korzystniejsze będzie 'tamto' powietrze niż 'tamte powietrza'
Rajtuzy to też coś nowego, wiadomo, drapią, chociaż bardziej kojarzą mi się z dzieciństwem - mały koszmar. Moim zdaniem wiersz ma pewne walory i zapowiedź lepszej przyszłości poetyckiej, masz wyobraźnię - dość ciekawą, staraj się jak najwięcej czytać i interpretować (z przyjemności, nie z musu), kształć swój warsztat, z czasem będzie coraz lepiej.
Pozdrawiam z Podkarpacia! :)
Reasumując - wiersz to jeden, wielki bełkot.
Także ta niespodziewanka podoba mi się. Gorzej z całą resztą, bo wprowadzasz jakieś udziwnienia, które wykrzywiają tekst, żeby bardziej poetycko brzmiał, np. "po pępek" - jaka w tym istotność? Palące stopy też niezbyt. Zroszona trawa jako brzuch, którego włoski obsiane są potem działa i właśnie trzeba by bardziej w ten erotyzm, większe napięcie w czytelniku zrodzić, żeby rajstopy zrobiły porządne trach!
Smyku :D ja już się nauczyłam, że jak biorę się za wiersze, to nic nie jem. Nigdy nie wiadomo na co się trafi.
a zapał to mi rośnie...
żeby jak najszybciej ściągnąć to cholerstwo:D
czyli nie ma tego złego ;)
wyobrazić sobie supermena w rajtuzach, to żadna sztuka
ale proszę dodać nad rajtuzami brzuchola - o matko - coś takiego chciałbym zobaczyć :D chyba sobie kupię