grzech

anastazja


mogli odpokutować w raju
zbierając figi albo tępiąc węże

wygnanie na ziemię


z wolną wolą to był błąd
natura Adama krucha jak glina
z której go ulepiono

 

cwaniak - sochę zamienił na pług
potem ciągnik
aż wreszcie przesiadł się do mercedesa
i żyje jak bóg

 

Ewa z wrodzoną inteligencją
domyślała się afrodyzjaku podając
jabłko i rozmnożyli grzech


tylko po jaką cholerę

Oceń ten tekst
anastazja
anastazja
Wiersz · 21 listopada 2011
anonim
  • anastazja
    "Zawsze będzie chodzić o ciebie, jeśli z ciebie tekst wypływa."

    A niby z kogo wypływa? - ej tam...

    · Zgłoś · 12 lat temu
  • Justyna D. Barańska
    Zawsze będzie chodzić o ciebie, jeśli z ciebie tekst wypływa. Nie chodzi mi o pisanie o sobie, tylko pisanie sobą. A humor, jak to z dowcipami, które powtarzane, w końcu tracą na sile.

    · Zgłoś · 12 lat temu
  • anastazja
    Justyno, nie chodziło o mnie. Tekst to rodzaj zabawy słownej, - rozmowy z Bogiem.
    Ponieważ wygnani poradziliśmy sobie, bez całego raju, coś w tym stylu. Oczywiście w zamyśle był przede wszystkich humor, a czy się podoba? - nie wiem, mnie owszem.

    · Zgłoś · 12 lat temu
  • Justyna D. Barańska
    To teraz wracam do tekstu, choć szczerze mówiąc wracać mi się nie chce. Podeszłaś do tematu, tak jak wielu wielu innych, staram się doszukać, gdzie tu jest filtr twojego "ja" i dopatrzeć się go nie mogę. Nawet dodanie mercedesa nie wprowadza nowej jakości. Nie mówię, że trzeba tu napisać historię od nowa.

    · Zgłoś · 12 lat temu
  • anastazja
    Colt - dziękuję, że wpadłeś.

    Pozdrawiam:)

    · Zgłoś · 12 lat temu
  • Konrad Matysiak
    Ach Ci grecy... i ich lekarstwa ^^ Wracając do tekstu no jak dla mnie to fajnie operujesz metaforami chodź jabłko wydaje mi się źródłem wielu historii(histerii) ;)

    · Zgłoś · 12 lat temu
  • anastazja
    Daj spokój szaleństwo.

    · Zgłoś · 12 lat temu
  • Justyna D. Barańska
    Stwierdzili, że histeria spowodowana jest wędrującą macicą (nazwa histerii jakoś tam pochodzi od macicy), a wędruje nie do końca dlatego, że jej się nudzi, a że sucha jest. To nie olejki miały nawilżać...

    · Zgłoś · 12 lat temu
  • anastazja
    Wiem, ze Grecy histerię nazywali "hipochondrią"....
    Termin histeria wprowadził Freud. Coś słyszałam o leczeniu olejkami...

    Jeżeli chodzi o wykorzystanie / okiełznanie kobiety masz rację, a dużo by na ten temat...

    · Zgłoś · 12 lat temu
  • Justyna D. Barańska
    Ja myślę, że to ściema, męski wymysł, żeby jakoś okiełznać/wykorzystać kobietę, zresztą jak zwykle. Podobnie jest ze wszystkimi kobiecymi chorobami - wystarczy zerknąć, jak w starożytnej Grecji postrzegana była histeria - i jakie lekarstwo zalecali.

    · Zgłoś · 12 lat temu
Wszystkie komentarze