Kto się wróblem urodził...

anastazja

chałupa bez światła błoto i pegeerowski komunizm
w takiej ciemności ślepnie nawet cisza o czwartej rano
smakował biedę spod dojonej przez matkę krowy

 

wyjechał do kopalni lecz bliżej mu było do budki z piwem
wrócił w bieszczady piwo smaczniejsze o marchew nietrudno
zajął się rzeźbą przecież trzeba jeść a gorzała też nie płynie Sanem

 

afrykańskie maski i Łemki w papachach smarowane
pastą buwi udawały heban i popyt kwitł wśród turystów
hojność zakapiorom znikała wraz z zawartością portfela
wówczas zadowalał się zdechłym bocianem

 

krótkie życie rozerwane jak koszula nic więcej
do nieba nie pójdzie przed śmiercią amputowali mu nogi
w bieszczadzkie liście wgryza się przepaść czasu

anastazja
anastazja
Wiersz · 3 grudnia 2011
anonim
  • Justyna D. Barańska
    Dlaczego tytuł w cudzysłowie? Wydaje mi się, czy ten tekst już tu był?

    · Zgłoś · 12 lat
  • anastazja
    Nie, nie - tytuł owszem, ale dawno temu. cudzysłów dlatego, że to czyjeś przysłowie...? Zwinąć?

    · Zgłoś · 12 lat
  • Justyna D. Barańska
    Myślę, że cudzysłów niepotrzebny. Przysłowia na tyle są utrwalone w zbiorowej świadomości, że w wierszu nie trzeba ich podkreślać.

    · Zgłoś · 12 lat
  • anastazja
    oki, dziękuję:)

    · Zgłoś · 12 lat
  • Tomasz Smogór
    Ciekawy temat.

    Może spróbuj końcówkę tak, jeśli to nic dla tekstu nie zmienia:

    czas wgryza się w przepaść

    · Zgłoś · 12 lat
  • Artymowicz anDUCH
    Tomasz - koniec jest najlepszy - wszystko co wcześniej jest dla mnie raczej powodem do napisania opowiadania - tylko koniec jest dla mnie poezją

    · Zgłoś · 12 lat
  • anastazja
    Tomaszu - końcówka jest dobra, tylko zgubiłam "u", czasu."
    Dziękuję:)

    · Zgłoś · 12 lat
  • anastazja
    Arti. - wiem, że wiersz raczej narracyjny, ale taki był zamysł.
    Zdaję sobie sprawę, iż nie każdemu będzie się podobać.

    Dziękuję, że wpadłeś. Lubię Twoje odwiedziny, (nie będę ukrywać) i bez żadnych podtekstów.

    Pozdrawiam cieplutko:)

    · Zgłoś · 12 lat
  • Tomasz Smogór
    mi narracyjność nie przeszkadza, ma coś z reportażowości, jakby. Prosty język tekstu też na miejscu.

    Czytałem wiersze autorów, których teksty dopiero są powodem do napisania opowiadania (!) oj mogliby snuć swoje opowieści godzinami - a są to autorzy cieszących się już jakimś uznaniem.

    Zatem niech decyduje ktoś trzeci. Bo ja jestem za.

    · Zgłoś · 12 lat
  • anastazja
    Dziękuję Tomaszu - nawet jeśli na - nie:)

    · Zgłoś · 12 lat
Wszystkie komentarze