Shinpū

gaj

 

 

 

boski wiatr wzburzył wodę 

Amaterasu odsunęła dłoń

płatek kwiatu upadł na ziemię

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 1 głos
gaj
gaj
Wiersz · 9 grudnia 2013
anonim
  • gaj
    W takim razie poddajmy go ocenie wywrotowców ;)

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • calvados
    ten o koniu ze skrzydłami bardziej mi się podoba, podane na dłoni ulotne marzenia

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • gaj
    na maleńkiej dłoni mustang
    rozłożył skrzydła
    wzbił w powietrze
    stał się pegazem

    Dziękuję za słowa :)

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • calvados
    Króciutki utwór, a komentarzy bez liku, ale chyba o to chodziło :) W poezji nie ma praw fizyki, a symbole się mnożą i rządzą własnymi prawami. Dla mnie pięknym symbolem jest złamane drzewo na macewie, oznacza nagłą śmierć. Lubię jak czerpiesz wiedzę historyczną, mieszasz ją w kociołku (miedzianym) z mitami, dodajesz szczyptę wyobraźni, i tworzysz smakowitą potrawę...

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • gaj
    Opadający jest najbardziej oczywisty... :)

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • Ata
    "Tak właśnie robią płatki kwiatów - opadają.
    W Japonii opadające płatki kwiatu wiśni są symbolem przemijania.";
    Twoje słowa ;)
    A chodzi mi o spójność porównawczą, przy wiadomym innym znaczeniu "płatków".

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • gaj
    Agato, wyobraź sobie japońskiego lotnika z czasów 2 wojny, jak nurkuje swoim A6M5 w amerykański lotniskowiec... Boski wiatr szaleństwo właśnie upadających płatków.
    Myśleli że historia się powtórzy. Że ich poświęcenie, jak tamten huragan który zmiótł flotę Mongołów powstrzyma Amerykanów.
    Amaterasu nie chciała tej ofiary.
    Przegrali...
    Nie rozmawiamy przecież o prawach fizyki. Prawda? :)

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • Ata
    myślę, że ten płatek powinien opaść a nie upaść.
    upadanie kojarzy mi się z trzaśnięciem o ziemię czegoś ciężkiego.

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • gaj
    Tak właśnie robią płatki kwiatów - opadają.
    W Japonii opadające płatki kwiatu wiśni są symbolem przemijania.
    W sumie nie powinienem o tym pisać...
    Upadający płatek może symbolizować coś innego.
    Padły - cóż...

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • Mithril
    "płatek kwiatu upadł na ziemię"

    no tak opadł, czyli: biega, gra w siatkówkę, robi zakupy, odwiedza znajomych, zakłada rodzinę, etc, etc...

    · Zgłoś · 10 lat temu
Wszystkie komentarze